Kwartaalnieuwsbrief december 2020
 
Met 28 windmolens en lokale energieprojecten samen werken aan schone energie
In deze nieuwsbrief vind je verschillende onderwerpen die te maken hebben met Energie A16. Heb je vragen over Energie A16 of suggesties voor de nieuwsbrief? Mail dan naar info@energiea16.nl. We wensen je in deze laatste nieuwsbrief van 2020 warme feestdagen en een energiek 2021.
 

Kort bericht: Raad van State
Op 2 december 2020 deed de Raad van State definitief uitspraak over de komst van de 28 windmolens langs de A16, van Moerdijk tot Hazeldonk. De windmolens kunnen er komen.
Lees hier meer over de uitspraak.

 
In deze kwartaalnieuwsbrief:
 
Stuwende kracht: in gesprek met Jurgen Roovers, procesmanager Energie A16
"Mijn werk is heel dubbel: windenergie is nodig, maar ik weet dat windmolens een enorme impact hebben op mensen"
Elk project kent ‘stuwende krachten’, mensen die op de achtergrond bergen werk verzetten. In deze rubriek gaan we in gesprek met een stuwende kracht van Energie A16: Jurgen Roovers, procesmanager. Zoals hij zelf aangeeft: “Ik werk graag op de achtergrond samen met mensen. Ik vind het project belangrijker dan mezelf.” Omdat Jurgen al sinds dag 1 betrokken is bij het project, dagen we hem toch uit voor een aantal vragen. Hij vertelt over zijn rol binnen het project, zijn persoonlijke drijfveren, de verdeling van lasten en lusten, de meerwaarde van de windmolens voor de omgeving, en het knagende gevoel dat de windmolens ook bij hem oproepen. Lees meer.
 
Met de wind mee: in gesprek met Allan den Rooijen, bewoner Binnen-Moerdijk
“Als je duurzame maatregelen slim en collectief aanpakt, heb je snel een mooi verdienmodel”
De windmolens zorgen op termijn voor rendement. Rendement dat geïnvesteerd kan worden in lokale energieprojecten. Maar de bewoners van Binnen-Moerdijk wachten niet graag af. En daar kan Allan den Rooijen over meepraten. Hij zocht zijn buren op en samen hebben zij een inventarisatie gemaakt voor zonnepanelen op de daken van Binnen-Moerdijk, nog voordat de eerste windmolen in zijn achtertuin staat. Hij vertelt over de impact van de windmolens op zijn uitzicht, de samenwerking die door Energie A16 is ontstaan met zijn buurtbewoners en het gezamenlijke initiatief om zonnepanelen op hun daken te installeren. Lees meer.
 
De Energiebron: een kijkje thuis in Made bij Jeroen Koijen, beleidsadviseur duurzaamheid gemeente Breda

"Bekijk maatregelen niet los, maar beschouw je woning als totaalconcept"
In deze rubriek 'De Energiebron' laten we mensen aan het woord die aan de slag zijn gegaan met nieuwe bronnen voor energie in hun woning. Voor andere bewoners zijn die mensen vaak zelf een 'bron van energie'. Deze keer gaan we langs in Made bij Jeroen Koijen. Jeroen is eigenaar van een relatief nieuwe woning die hij aardgasvrij wilde maken. Om dat te bereiken keek hij niet naar de kosten en opbrengsten van afzonderlijke maatregelen, maar heeft hij zijn woning als totaalconcept benaderd. Benieuwd hoe het Jeroen gelukt is? Bekijk de video.
 
"Stiller van 4 naar 5.7 Megawatt energie"
Voor Windpark Klaverspoor bij Binnen-Moerdijk gaat Vattenfall gebruik maken van een nieuw type windmolen. Projectmanager Hidde licht toe: “Type N100-48 is één van de nieuwste turbines van Nordex. In vergelijking met vorige types van deze leverancier zijn deze windmolens stiller. Vattenfall ging er eerder vanuit dat de turbines zo’n 4 MW per stuk zouden opleveren. “Nu we een keuze hebben gemaakt, blijkt dat iedere turbine 5,7 MW oplevert", vertelt Willem Barendse, site manager van het windpark. Meer energie met minder geluidsoverlast voor de omgeving dus. Klik hier om meer te lezen over de techniek achter de windmolens van Vattenfall. 
 
Zijwind: in gesprek met Bert van de Haar, secretaris Natuurplein De Baronie
Bert van de Haar is de derde persoon van links
“Ik ben graag de luis in de pels, die bewaakt dat gemaakte afspraken ook echt uitgevoerd worden”
Omdat de komst van de windmolens niet door iedereen toegejuicht wordt, is in deze rubriek ruimte voor een kritische blik. We gaan in gesprek met Bert van de Haar, lid van wijkraad Haagse Beemden in Breda, secretaris van Natuurplein De Baronie, voorzitter van de West-Brabantse Vogelwerkgroep en deelnemer van een overlegtafel over de lokale participatie van Energie A16. Vanuit zijn vrijwilligersrollen is hij, kort gezegd, niet voor de komst van de windmolens. Maar als ze er dan toch moeten komen, wil hij er graag voor zorgen dat gemaakte afspraken met de omgeving uitgevoerd worden. Hij vertelt over zijn inzet voor mens en natuur, zijn wens voor lokale betrokkenheid en zijn rol bij Energie A16. Lees meer.
 
Stip op de horizon: 5 vragen aan Victor van den Berg, procesregisseur RES
“Met windmolens raak je de achtertuin van mensen, met de gastransitie kom je achter de voordeur”
Omdat Energie A16 niet op zichzelf staat, verruimen we onze blik in deze rubriek. Hoe past Energie A16 in regionaal, landelijk en zelfs mondiaal energiebeleid? En, waar werken we dan naartoe? In deze nieuwsbrief zoeken we het verband met de Regionale Energiestrategie (RES) en stellen we 5 vragen aan de procesregisseur RES West-Brabant, en beleidsadviseur bij Waterschap Brabantse Delta: Victor van den Berg. Met de RES 1.0 onlangs vastgesteld door de stuurgroep blijkt dat een goed moment. Lees meer.