BREDA – Een tweede, eigen muurschildering voor De Rith. In een veld langs de Moerdijksepostbaan, op de rand van Breda en Etten-Leur, is sinds deze week een muurschildering te zien uit de collectie van de Blind Walls Gallery. Het is een werk van Heavenleigh Jeroense, die kort geleden is afgestudeerd aan kunstacademie St. Joost.

Nico Schapendonk 17-09-20, 16:00 BN de Stem

,,Ik heb me laten inspireren door de omgeving van het Liesbos’’, aldus Jeroense. ,,Al sinds de middeleeuwen is er een reigerkolonie gevestigd in deze omgeving. Met deze schildering wil ik natuur en omgeving in het zonnetje zetten.’’

Verder heeft de kersvers afgestudeerde kunstenaar planten uit de omgeving verwerkt in zijn werk, zoals speenkruid en bosviooltje. ,,Aan de rechterkant zie je een eik. Het Liesbos is namelijk het grootste en oudste zomereikenbos in Nederland. In deze specifieke boom zie je lapjes kledingstukken hangen. Dat refereert naar de koortsboom. In het Liesbos is nog altijd een nep-koortsboom te zien. De echte is in 1931 omgehakt. Om dit volksgeloof te eren is dat in het ontwerp opgenomen. Het is schemerig, omdat de lapjes vroeger stiekem in de boom gehangen werden. Dit werd vaak in de schemer gedaan.”

Bewoners willen dit

De schildering is er gekomen omdat de bewoners van De Rith dat graag willen. Met de hulp van een burgerinitiatief werken ze samen met gemeente Breda om het gebied aantrekkelijker, veiliger en bekender te maken. Het aanbrengen van drie muurschilderingen van de Blind Walls Gallery maakt onderdeel uit van dit project.

De ontwerpen zijn stuk voor stuk van St.Joost-studenten. Als onderdeel van hun studie hebben ze een voorstel gemaakt. Eerder deze zomer is een werk van Kimberly Rochat geschilderd aan de Sprundelsebaan. In de fietstunnels onder de A16 komen de laatste en tevens grootste schilderijen.